OctopodArt

Sanatın kolları sizi de sarsın

Sinead O’Connor

Sinead O’Connor dendiğinde hemen herkesin aklında malum şarkı beliriyordur..Ancak bir vukuatı vardır ki o da duruşunu, karakterini anlayabilmemiz açısından önemlidir.

1992 yılında NBC kanalında Saturday Night Live programında Bob Marley’in “War” adlı şarkısını seslendirirken, bir anda Papa’nın fotoğrafını kaldıran Sinead, ‘Gerçek düşmanla savaşın’ dedikten sonra canlı yayında Papa’nın fotoğrafını yırtar..Bu cesur protestonun ardında, Katolik kilisesindeki din adamlarının çocukları t*cizine engel olmadığı, kilisenin bu skandala göz yumduğu düşüncesi yatıyordur..Bunu Sinead’ın içselleştirmesi kadar doğal bir şey yoktur..Zira Sinead da çocukken annesinden düzenli olarak şiddet ve taciz görmüş, bu yüzden de babasının yanına verilmiştir.

Daha sonra bir süre piskoposlukta eğitimi gören Sinead, Vatikan’dan ayrılan bağımsız bir Katolik kilisesinde papazlık yapmıştır.

Katolik kilisesinin politikalarına karşı yaptığı söylemler nedeniyle Katolik karşıtı olarak algılanıp, TV kanallarınca kara listeye anılan, çok sayıda insan tarafından konserleri boykot edilen Sinead aslında sıkı bir Katoliktir..Sadece düzenin iyileşmesini istemektedir.

Yıllar sonra ‘Vatikan şeytanların yuvalandığı bir yer olup, tanrıya, çocuklara ve hepimize karşı saygısı olmayan  insanlar tarafından yönetilmektedir’ şeklinde sert bir çıkışta bulunur bu kez.

Sürekli arayış içinde olan Sinead son olarak ‘Her akıllı ilahiyatçının doğal olarak varacağı bir sonuç. Tüm kutsal yazıtlar bizi İslam’a götürüyor.’  diyerek Müslüman olur..Bu onun son durağı olur.